De Maas is de bron van drinkwater voor 7 miljoen mensen in Nederland. WML is één van de drie Nederlandse drinkwaterbedrijven die gebruik maken van Maaswater. Dit doet zij al ruim 20 jaar. Het is een belangrijke manier om minder grondwater op te hoeven pompen. Zo helpt WML verdroging van de natuur in Limburg te voorkomen. Het zuiveren van Maaswater is ingewikkelder dan het zuiveren van grondwater. Er zijn meer zuiveringsstappen nodig, want Maaswater is minder schoon dan grondwater.
Het duurt wel 1,5 tot 2 jaar voordat Maaswater als drinkwater uit je kraan komt. Het water dat nu wordt ingenomen uit de Maas komt pas in 2026 uit je kraan. Het oppervlaktewater gaat namelijk eerst naar een voorraadbekken, de Lange Vlieter, in Beegden. Daar blijft het water zo’n 1,5 jaar staan. Daar vindt eerst een natuurlijke zuivering plaats. Vervolgens wordt het water opgepompt en gaat het naar de zuiveringsfabriek om er drinkwater van te maken. Maar het zuiveren van het water uit de Maas wordt steeds lastiger.
Tal van bedrijven lozen hun afvalwater in de rivier de Maas. Deze bedrijven hebben hier een vergunning voor nodig. De vergunning geeft onder andere aan welke stoffen een bedrijf mag lozen en welke ze zelf uit het water moeten halen. Voor WML is het belangrijk dat bedrijven zich hieraan houden. Want het komt regelmatig voor dat door vervuiling van de Maas, bijvoorbeeld door een onbekende stof of een hoge concentratie van vervuild afvalwater, WML de inname van het water tijdelijk moet stoppen. Dat is nodig om te voorkomen dat het voorraadbekken in Beegden vervuild raakt.
Gewoonweg meer drinkwater maken van Maaswater is dus geen snelle of simpele oplossing voor meer drinkwater. Het is dus ook van belang om bewust met drinkwater om te gaan. Er is een landelijke ambitie vanuit de overheid om het dagelijks drinkwatergebruik per persoon van 128 liter terug te dringen naar 100 liter per dag. Dat kan bijvoorbeeld door korter te douchen, de kleine wc-knop te gebruiken of regenwater te gebruiken om de tuin te sproeien.
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om bewuster om te gaan met drinkwater? Kijk op wml.nl/rustigaanmetdekraan
Innamestops ter bescherming drinkwaterproductie
WML heeft in 2023 zo’n 34 innamestops van minimaal een dag gehad, met een totale duur van 115 dagen. Dit omdat de kwaliteit niet voldeed. Daarom werd er geen Maaswater toegelaten in het voorraadbekken de Lange Vlieter. Met de beschikbare voorraad van al eerder ingenomen water uit de Maas kan WML voor geruime tijd voldoende drinkwater maken. Mocht de innamestop langer duren, dan kan WML altijd overgaan tot grondwaterwinning.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.