Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 3 storingen. Op 51 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

WML continueert innamestop wegens onbekende stoffen in de Maas

WML moet uit voorzorg de innamestop van Maaswater voor de drinkwaterproductie in Heel continueren. Er zijn nieuwe, onbekende stoffen aangetroffen in de Maas. WML zet daarom de winning van diep grondwater opnieuw in als back-up. WML benadrukt dat er in het hele gebied in Midden- en Noord-Limburg voldoende drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan komt, maar dat de hardheid van het water tijdelijk weer zal toenemen.

De toename van de hardheid wordt veroorzaakt door de inzet van het diepe grondwater en kan merkbaar zijn door afzetting van kalk, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, aanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. Het drinkwater is geschikt voor consumptie en voldoet ruimschoots aan de strenge wettelijke voorschriften. Lees meer over de hardheid van water via deze link

We kunnen op dit moment niet aangeven hoe lang deze innamestop gaat duren, om welke stoffen het gaat en waar deze vandaan komen. De kans is groot dat de aanhoudende droogte, hoge temperaturen en de lage waterstand van de rivier van invloed zijn op de samenstelling van het Maaswater en de aanwezigheid van verhoogde concentraties van onbekende stoffen. Om te bepalen om welke stoffen het gaat, wat de herkomst is en wat de effecten zijn, wordt opnieuw zorgvuldig onderzoek gedaan. WML hanteert hierbij strenge veiligheidseisen en bewaakt de waterkwaliteit continu.

Klanten in het gebied worden geïnformeerd over deze ontwikkeling.

Reacties (3)

Ed Segers | 25-09-2022
Ik ben vandaag (zondag 25 sept.) langs de Lange Vlieter gelopen en heb daar zeker 12 dikke dode palingen in of bij het water zien liggen. Ik zag op internet dat er op de Vinkeveense plassen ook dode palingen zijn gesignaleerd, maar ze weten niet wat de oorzaak hiervan is. Ze denken misschien dat het zuustofgehalte door het warme en droge weer verlaagd was, maar in de Lange Vlieter wordt normaal toch lucht cq zuurstof gepompt. Kan het zijn dat de onbekende stoffen in de Maas hier iets mee hebben te maken? M.v.g. Ed Segers.
WML | 30-09-2022
De sterfte van paling zien we momenteel op meerdere locaties in Nederland. De vermoedelijke oorzaak hiervan is zuurstofgebrek als gevolg van zuurstofgebruik door planten en algen gedurende de nacht of afsterving van plantaardig materiaal. Een andere oorzaak zou kunnen zijn de aanwezigheid van parasieten of ziekte verwekkers, dit hebben we verder niet onderzocht.
Roel van Ee | 03-10-2022
Ls. Sinds enkele maanden is, zoals jullie ook schrijven, de hardheid in het leidingwater flik toegenomen. Wij kunnen het in Kessel tot op heden nog steeds goed merken, met name aan het koffiezetapparaat en de kranen. Daar vormt zich langzaam maar zeker toch een flinke opeenhoping/korst die maar moeilijk te verwijderen is. Wij maken ons zorgen om de levensduur van apparatuur zoals wasmachines, is dit op enigerlei manier op te lossen of is het installeren van een wateronthardingsinstallatie de beste optie?

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.