Dankzij continue metingen en controle van het Maaswater door Rijkswaterstaat en WML zelf, worden verontreinigingen als deze meteen opgemerkt en stopt de inname van Maaswater onmiddellijk. Het drinkwater dat daarvan wordt gemaakt, blijft zo aan alle strenge eisen voldoen. Doordat WML het Maaswater voor zuivering opslaat in een groot waterbekken in Midden-Limburg, is er ook voldoende schoon water 'op voorraad' om drinkwater te blijven maken.
Innamestops van Maaswater komen tientallen keren per jaar voor. Soms is dat uit voorzorg: ook bij twijfel over de kwaliteit van het Maaswater doen we dat. Als die 'stops' echt lang duren, kan WML in Midden-Limburg ook nog overschakelen op de winning van diep grondwater voor de bereiding van drinkwater. Van deze noodoplossing heeft WML tot nu toe één keer gebruik gemaakt (in 2015).
Het Maaswater is één van de bronnen voor het Limburgse drinkwater: zo'n 25% van het drinkwater in de provincie wordt gemaakt van Maaswater. 75% wordt gemaakt van grondwater.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.