WML maakt voor de productie van drinkwater voor het grootste deel gebruik van grondwaterbronnen. Echter, dit grondwater wordt ook gebruikt door de landbouw, industrie én de natuur. De overheid zorgt ervoor dat al deze belangen goed tegen elkaar worden afgewogen. Dat doet ze door vergunningen uit te geven, onder andere aan WML. Die vergunningen bepalen hoeveel grondwater WML jaarlijks mag oppompen.
Zorgvuldig omgaan met waterbronnen is belangrijk omdat grondwater niet eindeloos beschikbaar is. Dat klinkt misschien gek, want de afgelopen tijd zijn er grote hoeveelheden regen gevallen. En ook in 2023 hadden we een zeer wisselvallige zomer. Toch hebben we ook in Limburg te maken met verdroging van natuur. Dat komt door lange periodes zonder regen in het verleden. En om overstromingen te voorkomen, hebben we ons landschap voorheen zo ingericht dat regenwater snel afgevoerd wordt. Via het riool naar beken, rivieren en vervolgens naar zee. Tot slot, hebben we een hoeveelheid water nodig voor drinkwater, landbouw en industrie.
Als gevolg van klimaatverandering houdt WML er rekening mee dat het aanvullen van het grondwater steeds langzamer gaat. Dit proces wordt versterkt door een toename van verstening in onze leefomgeving, ook in tuinen. Het regenwater wordt daardoor versneld afgevoerd en krijgt steeds minder de kans om in de bodem te worden opgenomen.
Hierdoor ziet WML de kans op waterschaarste toenemen. En dan kunnen de belangen van de verschillende gebruikers gaan botsen. WML vindt het erg belangrijk dat het watersysteem in evenwicht blijft. Daarom wil WML niet meer water oppompen dan er op natuurlijke manier wordt aangevuld. Om zo te voorkomen dat er onherstelbare schade aan de natuur wordt veroorzaakt, met vergaande gevolgen voor toekomstige generaties.
WML onderzoekt steeds nieuwe mogelijkheden om op een duurzame manier drinkwater te blijven produceren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar nieuwe technieken om het productieproces nog efficiënter te maken. Maar zomaar meer grondwater oppompen en drinkwater maken is dus niet mogelijk. Niet in de laatste plaats omdat ook pompstations en het leidingnetwerk van WML niet van vandaag op morgen zijn uitgebreid om dat extra water te transporteren.
Om al deze redenen vraagt WML dus ook haar klanten om bewuster om te gaan met drinkwater. Alleen samen kunnen we zorgen voor voldoende en betrouwbaar drinkwater, nu en in de toekomst.
Bij zakelijke klanten worden waterscans uitgevoerd en met slimmer meters kijken ze naar mogelijke waterbesparingen. Ook thuis kunnen Limburgers een steentje bijdragen aan een duurzamer gebruik van drinkwater. Hoe? Op www.rustigaanmetdekraan.wml.nl staan inzichten en handige tips die kunnen helpen om in en rond het huis bewuster en minder drinkwater te gebruiken.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.